Tijdens mijn online zoektocht naar informatie, kwam ik deze bondige, maar duidelijke tekst tegen over hoe de Belgische wet het voorschrijft. Het artikel start met een ludieke vraag. Hoewel, ludiek? In Spanje kan het blijkbaar wel!
"Heeft een man recht op borstvoedingsverlof?
Op het eerste zicht klinkt deze vraag eigenaardig. Het is immers duidelijk dat mannen van nature uit, en dit in tegenstelling tot vrouwen, geen borstvoeding kunnen geven. Hoogstens kunnen zij een flesje (met afgekolfde melk) aan hun kind geven. Het Europese Hof van Justitie heeft evenwel recent in een Spaanse zaak geoordeeld dat het borstvoedingsverlof tot doel heeft om voor een pasgeboren kind te zorgen en om de combinatie van werk en privéleven eenvoudiger te maken. Beide argumenten gelden ook voor vaders en dus mag er volgens het Europees Hof geen onderscheid gemaakt worden tussen mannen en vrouwen. Heeft de vrouw volgens de wetgeving recht op borstvoedingsverlof, dan moet dat ook voor de man gelden.
Recht op pauze
In België bestaat er evenwel geen recht op ‘borstvoedingsverlof ’. Behalve in het geval dat een onderneming zou behoren tot een activiteitensector waar het borstvoedingsverlof geregeld is bij collectieve arbeidsovereenkomst (bv. de verzekeringssector), is het borstvoedingsverlof geen recht en zal in principe steeds de goedkeuring van de werkgever vereist zijn.
Er bestaat geen enkele algemene wettelijke bepaling omtrent dit verlof, wat tot gevolg heeft dat een werkneemster dit kan vragen, maar de werkgever evenzeer de vrijheid heeft dit te weigeren. Stemt de werkgever toch in, dan heeft de werkneemster gedurende dit verlof geen recht op loon of een uitkering van het ziekenfonds. Aangezien er in België in se geen wettelijk recht bestaat voor de moeder, is de problematiek van dit recht voor de vader evenmin aan de orde.
Het borstvoedingsverlof mag overigens niet verward worden met het zogenaamde ‘profylactisch verlof ’, waarbij de arbeidsovereenkomst van een werkneemster tijdelijk geschorst wordt omdat het werk een gevaar inhoudt voor de gezondheid van haar zogende kind. In dit geval krijgt de werkneemster uitkeringen van haar ziekenfonds.
In België bestaat wel het wettelijk recht op ‘borstvoedingspauzes’. De werkneemster die borstvoeding geeft zal, afhankelijk van haar arbeidsduur, recht hebben op één of twee keer een halfuur pauze per dag om borstvoeding te geven of melk af te kolven en dit tot maximum 9 maanden na de geboorte van haar kind.
Als we de rechtspraak van het Hof van Justitie hierop strikt zouden toepassen, zou de vader het recht op deze pauzes ook kunnen inroepen, al zal het in de praktijk nog niet zo’n vaart gaan. Bovendien heeft ook België haar wetgeving (nog) niet in deze zin aangepast.
Tot slot bestaat nog het ‘ouderschapsverlof ’, dit is het recht om ofwel gedurende 3 maanden voltijds van het werk afwezig te blijven ofwel gedurende 6 maanden halftijds te werken ofwel gedurende 15 maanden 4/5de te gaan werken om voor je kind te zorgen. In België geldt dit recht al, zowel voor de vader als de
moeder."
Geschreven door Iris Tolpe (Securex), hier vind je de bron van het artikel.
Ook niet onbelangrijk:
Wees er op tijd bij om je borstvoedingspauzes en/of je ouderschapsverlof aan te vragen.
En helaas voor de mama's en papa's onder ons die pas begonnen zijn op een nieuwe job:
je dient tenminste 12 maanden bij de werkgever tewerkgesteld zijn in de
loop van de 15 maanden die de aanvraag voorafgaan (niet van toepassing voor openbare
sector of onderwijs).
Heb jij ervaring met borstvoedingsverlof, of ouderschapsverlof?
Heb je raad voor andere mama's en papa's?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten