zondag 18 augustus 2013

Just a mommy..

Lieve bezoek(st)ers van DreamyMama,

Ik moet iets opbiechten..
Ik vind het zalig om mijn belevenissen met Finn neer te pennen. Het is superleuk om jullie reacties te lezen, mails of pb's van jullie te krijgen, en ik hoop dat jullie het allemaal even leuk vinden.

Maar.
Een grote maar. Ik heb namelijk de laatste tijd het gevoel dat ik minder over Finn en leuke dingen schrijf, en meer en meer over hoe het allemaal moet of zou moeten.
Zo schrijf ik over borstvoeding, alsof ik lactatiedeskundige ben. En zo schrijf ik over voeding en allergieën alsof ik kinderarts of kinderdiëtist ben. En nog meer.. En dat was helemaal niet de bedoeling, want ik ben al die dingen helemaal niet. :)

I'm just a mommy..
Ik ben gewoon een mama die het allemaal voor de allereerste keer meemaakt, en evenveel fouten maakt, als de góede dingen doet. Het is bij iedereen zoeken als je niet weet hoe het moet, en dat is ook bij mij zo.

Alles wat ik niet weet, vraag ik aan andere mama's en papa's, zoek ik in recente boeken, op forums of op deskundige websites, vraag ik aan K&G of mijn vroedvrouw.. En ik deel de informatie die ik vind graag met jullie. Maar ik ga vanaf nu enkel de interessante links delen, zonder er een hele tekst rond te schrijven alsof ik het warm water heb uitgevonden, want dat is uiteraard niet zo.
Er zijn al zoveel kinderen op de wereld gezet en opgevoed zonder deze blog, dus daar ga ik niets aan veranderen! :)

Ik ben gestart met deze blog, omdat ik
1) graag schrijf..
2) op deze manier heel graag een soort van dagboekje voor Finn wil maken
3) mijn ervaringen graag deel met andere mama's (to be)..

Maar ik wil zeker niet betweterig overkomen!
Daarom wil ik ook graag dat als je ergens niet mee akkoord bent, dat je het me hieronder bij de reacties, of via Facebook of via Twitter (yep, DreamyMama zit nu ook op Twitter!) laat weten. Dan kunnen we hier over praten, en kan ik van jouw ervaringen leren! :) Daarvoor dient het internet toch ook?

Links in een apart tabblad
Voor de lieverds onder jullie die wel nog die informatie zoeken, ga ik een apart tabblad aanmaken met daarin de links die ik zelf interessant vind, en waar ik zelf mijn informatie ga zoeken.

En om te vermijden dat ik als "alwetend" bestempeld word, ga ik een aantal van de vroegere berichten aanpassen, of een nota bijschrijven.

Want nogmaals: ik ben geen dokter of dergelijke. Ik ben gewoon een mama..


zaterdag 17 augustus 2013

Slaap zacht..

Het is de tweede avond op rij dat we Finn in z'n bedje steken tussen 20 en 21u. (Hiervoor had hij nog geen vast uur, het hing gewoon af van zijn voedingen en of hij nog druk wou spelen.)

En het is de tweede avond op rij dat hij huilt en krijst tot ik uiteindelijk (1 à 1,5u later) hem uit zijn bedje haal om hem eten te geven.. Dat doe ik dan in z'n kamer, in het donker, zodat hij na zijn drinken meteen in slaap valt en ik hem zonder problemen in z'n bedje kan terugleggen..

Iemand een idee waarom hij zo huilt?

Hij heeft dan ongeveer een uurtje geleden gegeten, goed geboerd, is verschoond, heeft pyjama aan, heeft tuutje in en knuffel vast. 
Hij heeft wel tandjes op komst maar dat is het volgens mij niet omdat hij niet kauwt op m'n vinger, terwijl hij dat anders wel doet..

Kan dit aan zijn sprongetje (oei ik groei? - hij zit in week 30) liggen?
Aan verlatingsangst?
Of iets anders?

Wanneer leg jij een baby van bijna 7 maand zijn bedje in?




maandag 5 augustus 2013

Voedselallergieën bij baby's vermijden

Belangrijk om te lezen: 
Ik ben geen dokter of diëtist. Bij vragen, raadpleeg iemand met medische kennis hierover. 

Zelf heb ik veel voedselallergieën. Daarom geef ik minimum 6 maand exclusief borstvoeding en volg ik daarom een soort van schema om vast voedsel stelselmatig aan mijn zoontje te introduceren. Doe dit niet op eigen houtje. 


Ben je zelf als mama of als papa allergisch aan een aantal dingen?
Dan weet je hoe lastig het is om allergisch te reageren, van maagproblemen tot huiduitslag, van een astma-aanval tot jeuk in je mond, neus of ogen.. Het is gewoon niet leuk.

Zelf heb ik helaas ook een waslijst aan allergieën. Niets aan te doen. Maar we kunnen wel proberen om ons kind die allergieën te besparen. Toen ik zwanger werd, was dit ook van de belangrijkste onderwerpen waarover ik meer wou te weten komen: zwangerschap en allergie, borstvoeding en allergie, en babyvoeding en allergie.

Een bezorgde mama legde me deze zelfde kwestie voor.
En dus mailde ik haar onder andere het volgende: (deze info is zelf geschreven, maar verzameld van verschillende websites zoals o.a. www.borstvoeding.com)


Ik citeer even een tekst die ik online las:
"Doordat bij de geboorte het maag/darmkanaal en het afweersysteem nog niet optimaal zijn ontwikkeld, kan het zijn dat de voeding niet goed verteerd wordt en komen er vaker geheel of gedeeltelijk intacte eiwitten in de darm. De darmwand is nog niet goed ontwikkeld en laat deze te grote eiwitten passeren. Die komen dan uiteindelijk in het bloed terecht, waarna er een allergische reactie optreedt." (bron: http://www.oeiikgroei.nl/baby/gezond-medisch-baby/voedselallergie/)

Zuigelingen hebben meer kans op het krijgen van een allergie omdat het maag/darmkanaal nog onrijp is: de darm is bij de geboorte nog vergelijkbaar met kaas met veel grote gaten erin. Hoe ouder je kindje wordt, hoe kleiner die gaatjes worden.

Onvolgroeide maag/darmkanaal
Zolang het maagdarmsysteem nog niet volgroeid (of rijp) is (dat komt op 9 maanden oud ongeveer), kunnen grotere, onverteerde (= nog niet gehydrolyseerde*) voedingseiwitten (zoals bijvoorbeeld koemelkeiwit) worden opgenomen in het bloed. Als deze worden opgenomen in het bloed, worden die eiwitten meestal aangevallen door het afweersysteem, want het afweersysteem herkent deze eiwitten niet. Dus worden antistoffen aangemaakt en deze antistoffen worden ingezet om de "lichaamsvreemde" eiwitten aan te vallen. Door het produceren van deze antistoffen, krijgt men allergische reacties.
De tweede keer en alle volgende keren dat je kind onverteerd koemelkeiwit (om bij het voorbeeld te blijven) binnenkrijgt, herkent het afweersysteem de eiwitten wel, en worden meteen weer antistoffen aangemaakt om het eiwit aan te vallen, waardoor er opnieuw een allergische reactie optreedt.

* Gehydrolyseerde eiwitten zijn eiwitten die zodanig klein zijn gemaakt dat het lichaam ze niet herkent als koemelkeiwit. Het zijn dus geen hele eiwitten, maar hele kleine stukjes, waardoor ze niet meer herkend worden als "gevaarlijk" en zo worden ze niet aangevallen. Als je kindje dus een koemelkallergie zou ontwikkeld hebben, kan je ze het beste borstvoeding of een hypoallergene melk (op basis van eiwithydrolysaat) geven.

En toch, je kan niet alles controleren..
Natuurlijk kan het zijn dat je kindje toch allergieën krijgt, ondanks dat je er alles aan gedaan hebt om dit te voorkomen. Dat is nu eenmaal zo.. Allergieën zijn iets van deze tijd, dus ja..
Maar als je het kan voorkomen, door bijvoorbeeld 6 maand exclusief borstvoeding te geven, en dan pas te starten met vaste voeding, dan heb je al heel veel gedaan om eventuele allergieën te vermijden. En daarom dat dit ook voornamelijk wordt aangeraden aan ouders die zelf allergisch zijn. Daarom is dit ook aan mij aangeraden. Belangrijk is uiteraard wel dat je zelf evenwichtig en volwaardig eet.

Voedselintroductieschema
Er zijn nog regeltjes waar je je kan aan houden, vooral als je zelf, of je man, of je eventuele andere kindjes allergisch reageren op bepaalde stoffen. Dat houdt bijvoorbeeld in dat je geen aardbeien geeft aan je kindje jonger dan 12 maanden.
Hier is een link naar een superhandig voedselintroductieschema: http://www.borstvoeding.com/files/introductieschemaV7.pdf, geschreven door Stefan Kleintjes, kinderdiëtist. Daarin staat op welke leeftijd je welke voeding mag geven. Er is ook een app voor gemaakt (Graphico voor iPhone), die heb ik gedownload voor 1,79 euro (maar het is het echt waard) en zo heb ik de lijst altijd bij me.


Afbeeldingen uit Graphico:


Maar let op, niet elke diëtist gaat van dit schema uit.
Stefan Kleintjes zegt zelf dat dit voedselintroductieschema maar een voorbeeld is, en niet de waarheid.


En vroeger?
Tja, vroeger werd daar allemaal geen rekening mee gehouden. Baby'tjes kregen zelfs rauwe koemelk als zuigeling, wat nu volledig uit den boze is. Maar toen was alles ook veel natuurlijker en gezonder. Met alle vervuiling tegenwoordig worden allergieën veel frequenter (wie heeft dat tegenwoordig niet?!), en dus heeft de wetenschap uitgezocht hoe je de kans op extra allergieën (voedselallergieën) kan verkleinen..

Veel succes ermee!

Kamp jij ook met dit probleem?
Heeft je kindje al allergisch gereageerd op iets?
Ga dan zeker bij een dokter ten rade!


zaterdag 3 augustus 2013

Finn in de jacuzzi!

Is het wel goed om met een baby van 6 maand in de jacuzzi te gaan?
Ik heb er even aan getwijfeld..

En dus heb ik wat opgezocht op fora en andere sites hierover.
Wat was het resultaat? De meesten raden het af, in de eerste plaats omdat de temperatuur van het water te warm is. Omdat er teveel bacteriën inzitten want er gaan veel mensen in. En om die bacteriën weg te krijgen, worden er chemicaliën gebruikt (onderhouds- en ontsmettingsprodukten). En ook omdat de stralen te hard zijn.

Als je hier dus rekening mee houdt, scheelt het al direct.
De jacuzzi waar we Finn in mee namen, was privé (dus niet te huur), pas geïnstalleerd, had dus vers water en stond perfect op 37,5 ° C. We hadden goed rekening gehouden met de tips die ik had gelezen, en die ik later in dit artikel heb verzameld, vanop allerlei websites (zowel Nederlands- als Engelstalige sites).

We hebben heel erg genoten van onze bubbelbad-tijd met Finn!
Kijk maar mee..




Alle tips op een rijtje wanneer je met je baby in de jacuzzi gaat:
- De allerbelangrijkste: de temperatuur van het water mag niet hoger zijn dan bij een badje! (max 38° C)
- Laat je baby extra drinken ervoor en erna.
- Doe je baby een zwemluier aan, om ongelukjes te vermijden!
- Hou je baby niet te lang in de jacuzzi (10 minuten is ideaal).
- Een baby krijgt het veel sneller té warm, dan volwassenen, dus blijf de watertemperatuur in het oog houden! En als je baby rood wordt in het gezicht of op zijn lichaampje, zorg dan dat je hem kan laten afkoelen.
- Laat je baby best niet bij de bubbels: als deze open spatten, komen er wat chemicaliën vrij die het water proper houden.
- Zet de stralen rond de baby uit, of zorg dat die kracht uit de stralen niet tegen zijn lijfje komt.
- Sla onmiddellijk een handdoek rond je baby als hij uit het water komt, zodat het verschil in temperatuur met de buitenlucht niet te groot is.
En uiteraard laat je je baby niet los in het water, net zoals je dat ook niet zou doen in het badje..

En dit kwam ik ook tegen:
Eerder deze zomer had Beyoncé een foto op haar Tumblr gepost, waarop ze samen met haar dochtertje van 1 jaar in de jacuzzi gaat. Ik kwam daarover het (Engelstalig) artikel op Zap2it tegen (zie link) en snap de reacties zeker over de te hoge temperatuur van het water. Ze vergelijken het gevaar zelfs met een te warme auto. (Hebben jullie trouwens het filmpje gezien over wat er gebeurt met je kind als je het 15 minuten alleen laat in een te warme auto? Ver-schrik-kelijk!!)
Maar als je zeker weet dat de temperatuur van het water aangepast is, en dat je kind dus niet oververhit kan raken, dan komt het allemaal goed.


Ben jij al met je kindje in een bubbelbad gegaan?
Of zou je dit niet doen?



vrijdag 2 augustus 2013

Finn in de racewagen! (loopstoeltje)

Op 19 juli is Finn 6 maand geworden..

Hij wordt groot, onze zoon. 
Ongelooflijk hoe snel het allemaal gaat.. Naar mijn gevoel heb ik gisteren nog ons pasgeboren zoontje voor het eerst kunnen vasthouden, hoewel ik al een hele tijd vind dat dat "baby-zijn" er af is.

We hadden eerder van de collega van Andy zijn lieve tante een "echte" racewagen gekregen! (Nogmaals DANKJEWEL!) Zo eentje waarin hij kan zitten, en als hij met de voetjes op de grond kan steunen (wat dus bij Finn nu het geval is), dan kan hij zich zo de wereld verkennen.. Een loopstoeltje dus!
En oooo, dat vond hij leuk!!

Emo-mama..
Ik kreeg het moeilijk toen hij erin zat. Hij wordt echt zo snel groot!! Nooit gedacht dat het echt zó snel zou gaan.. :( En toen ik hem bezig zag, in zijn wagen, met zijn voetjes op de grond, terwijl hij langzaam maar zeker een richting uitging en zich zo effectief een meter verplaatste, vroeg ik me af waar al die tijd naartoe is gegaan.. En een traantje hoorde hier natuurlijk bij.. Stiekem een beetje droevig dat hij niet zo heel klein meer is. Maar vooral heel blij om al dat leuks samen te mogen meemaken, dankbaar om al dat moois en dat alles zo goed gaat..

En ik ben ervan overtuigd dat elke leeftijd super is op zijn eigen manier. 
Klein en pasgeboren vond ik super, omdat hij echt nog helemaal van jou is. Ietsje later was ik verbaasd om zijn kunnen. En inmiddels kan ik met hem knuffelen en spelen, kan ik hem aan het lachen brengen (Finn heeft echt veel kriebeltjes) en vind ik het elke keer weer ongelooflijk hoe hij zich omrolt in zijn bedje en park. En rechtstaan doet hij al sinds zijn 5 maand (nog niet zelfstandig natuurlijk)!

Straks leert hij kruipen, krijgt hij zijn eerste tandje en zegt hij mama en papa! Er staat ons nog héél wat leuks te wachten!!


Ik toon jullie hier een paar foto's van Finn in zijn racewagen ;)

Hier is hij alle knopjes druk aan het bestuderen.. Je ziet op zijn T-shirt alsmaar meer natte plekjes verschijnen, Finn zevert er namelijk op los (de tandjes komen er aan)!
Ook het stuurwiel moest eraan geloven! ;)


Hij vond het super, "volledig" controle hebben over waar hij ging staan met zijn racewagen! :-p
Haha, het opschrift op zijn T-shirt was toepasselijk: Vroom vrrroommm ... 


En ja, hij kan nu de wereld verkennen! :))


Voor de geïnteresseerden, hier heb je de link op Bol.com waar je deze kan aankopen:
http://www.bol.com/nl/p/kees-loopstoel-zandvoort-rood/9200000005089648/


Update:
Volgens K&G mag je je kindje niet in een loopwagen zetten. Dit zou slecht zijn voor de heupjes. 



Groentepapje met de Rapley-methode

Eerste groentepapje.. Maar dan niet gepureerd. :)

Een lieve bezoekster (bedankt Caroline!) vroeg me of we ook zouden bijvoeden volgens de Rapley-methode. Daar had ik al van gehoord maar het deed niet meteen een belletje rinkelen, dus ik zocht het nog even op. Caroline gaf me deze link door: 
De Rapley-methode, of ook "baby led weaning", houdt - kort gezegd - in dat de baby zelf bepaalt wat en hoeveel hij eet. Het eten wordt niet gevoerd, maar ongepureerd in de hand gegeven.

Veel voordelen aan ongepureerde hapjes
Volgens studies (Bron: http://www.borstvoeding.com/voedselintroductie/blw/bijvoeding.htmlzouden dit de voordelen zijn:
Opvoedkundig gezien is het oefenen van nieuwe vaardigheden onder eigen regie [dus zelf pakken, zelf in de mond doen, zelf onderzoeken, zelf een manier vinden om eten klein te maken, zelf leren hoe je iets moet doorslikken en tot slot zelf leren verteren], in plaats van met een lepel onder regie van de ouder/verzorger geprakt eten in de mond gestopt krijgen, effectiever en beter voor de ontwikkeling de motoriek, het gevoel van eigenwaarde en zelfverantwoordelijkheid.
Baby's gaan gevarieerder eten. 
- Je kindje kan het eten apart proeven.
Baby's zullen ook eerder de smaak met het uiterlijk leren associëren. En zo voedsel leren herkennen. 
Zelf voedsel pakken stimuleert de oog-hand coördinatie.
Nadelen zouden er niet echt zijn. Ik krijg veel de vraag of baby's zich zo niet sneller verslikken, maar dat is blijkbaar niet bewezen. En ik las ergens dat baby's zich sneller verslikken bij het drinken, dus jah.. 

Maar goed, genoeg theorie, tijd voor de praktijk.

Eerste broccoli-hapje
En dan was het zover, vorige week maandag: de broccoli en patatjes waren gegaard en weer een beetje afgekoeld, de camera stond klaar. 
Finn kreeg een plastic slabbetje aan en werd in zijn nieuwe eetstoel gezet. En toen kon de pret beginnen..

Als eerste kreeg Finn een stukje broccoli op zijn tafeltje. Zoals alles tegenwoordig, nam hij het vast en bracht het meteen naar de mond. :)
Likken. Sabbelen. Proeven. Brokjes vallen. Tussen zijn beentjes op de stoel. Op de grond. 

En toen ging het ergens mis. Plots wou hij het niet meer. Hij zette froezen op, alsof hij net een citroen voorgeschoteld had gekregen. Okee. Een stukje aardappel dan. Maar dat gaf hetzelfde resultaat. 
We moesten lachen om zijn snoetjes. Maar tegelijkertijd stel ik me de vraag waarom hij het plots niet meer wou, dus ik herbekijk het filmpje. Misschien heeft hij een stukje doorgeslikt en was de textuur wat onverwachts. Later nog eens proberen. :)

Combinatie van Rapley en de gebruikelijke gepureerde papjes
De dag erna kreeg hij gepureerde broccoli en aardappeltje. Andy en ik hadden namelijk samen besloten dat we beiden zouden proberen: ongepureerd en gepureerd. En blijkbaar vond hij de gepureerde broccoli lekker!

Groentepapje van broccoli en aardappel (dag twee)

Broccoli is in zijn ongepureerde vorm niet echt dankbaar om de eerste keer voorgeschoteld te krijgen, denk ik nu, met al zijn kleine groene brokjes die loskomen in je mond. Misschien was het gewoon zijn ding (nog) niet, die gekookte broccoli.
Maar de Rapley-methode is nog niet afgeschreven, hoor. Snijboontjes hebben we ook al geprobeerd zo, dat vond hij wel grappig. En wij ook, gezien er allemaal stukjes boon rond zijn mondje hing.. :)
En vorig weekend kreeg hij van zijn papa een lekker stukje meloen (Piel de Sapo); amaai, daar heeft Finn met veel goesting op gesabbeld. Het deed deugd aan zijn tandvlees, denken we, want hij heeft het hele stukje opgegeten.. En alles plakte uiteraard nadien! ;) Het was een plezier om hem bezig te zien met smullen!

Smile, you're on candid camera!
Ik post hier (zodra het me gelukt is om fragmenten te knippen) een video van zijn eerste maaltijden! Dan kunnen jullie meegenieten van zijn eerste niet-hapje en wel-hapje. Maar het leukste blijven toch zijn snoetjes.. ;)

Drinken na het eten..
En oh ja, een beetje water krijgt hij meestal na zijn maaltijd.. Zo koddig om te zien hoe hij met open mond zit te lachen wanneer ik een glas, de fles water en een drinkrietje boven tover.. Hij weet al heel goed hoe laat het dan is! Hij drinkt nog niet 'normaal' met een rietje, ik neem met het rietje wat water uit het glas, en laat dat zo in zijn mond lopen. Vorig weekend begon hij toen ook te zuigen aan het rietje, maar dat doet hij momenteel niet meer..

Ik weet dit: het is superleuk om te zien hoe graag Finn eet en geniet om bij ons aan tafel te zitten! En hij is zo nieuwsgierig naar alle nieuwe dingen, dus ik ben er zeker van dat het nog heel leuk gaat worden!!


Heb jij ook je kindje ongepureerd voedsel laten eten? Ik ben benieuwd hoe dat is gegaan!
En heb ik het verkeerd voor als ik denk dat deze methode in Nederland meer ingeburgerd is dan hier in België? Want zelf ken ik niemand die dit al echt heeft toegepast..
Hoe ervaar jij dit?!