Ik ben geen dokter of diëtist. Bij vragen, raadpleeg iemand met medische kennis hierover.
Zelf heb ik veel voedselallergieën. Daarom geef ik minimum 6 maand exclusief borstvoeding en volg ik daarom een soort van schema om vast voedsel stelselmatig aan mijn zoontje te introduceren. Doe dit niet op eigen houtje.
Ben je zelf als mama of als papa allergisch aan een aantal dingen?
Dan weet je hoe lastig het is om allergisch te reageren, van maagproblemen tot huiduitslag, van een astma-aanval tot jeuk in je mond, neus of ogen.. Het is gewoon niet leuk.
Zelf heb ik helaas ook een waslijst aan allergieën. Niets aan te doen. Maar we kunnen wel proberen om ons kind die allergieën te besparen. Toen ik zwanger werd, was dit ook van de belangrijkste onderwerpen waarover ik meer wou te weten komen: zwangerschap en allergie, borstvoeding en allergie, en babyvoeding en allergie.
Een bezorgde mama legde me deze zelfde kwestie voor.
En dus mailde ik haar onder andere het volgende: (deze info is zelf geschreven, maar verzameld van verschillende websites zoals o.a. www.borstvoeding.com)
Ik citeer even een tekst die ik online las:
"Doordat bij de geboorte het maag/darmkanaal en het afweersysteem nog niet optimaal zijn ontwikkeld, kan het zijn dat de voeding niet goed verteerd wordt en komen er vaker geheel of gedeeltelijk intacte eiwitten in de darm. De darmwand is nog niet goed ontwikkeld en laat deze te grote eiwitten passeren. Die komen dan uiteindelijk in het bloed terecht, waarna er een allergische reactie optreedt." (bron: http://www.oeiikgroei.nl/baby/gezond-medisch-baby/voedselallergie/)
Zuigelingen hebben meer kans op het krijgen van een allergie omdat het maag/darmkanaal nog onrijp is: de darm is bij de geboorte nog vergelijkbaar met kaas met veel grote gaten erin. Hoe ouder je kindje wordt, hoe kleiner die gaatjes worden.
Onvolgroeide maag/darmkanaal
Zolang het maagdarmsysteem nog niet volgroeid (of rijp) is (dat komt op 9 maanden oud ongeveer), kunnen grotere, onverteerde (= nog niet gehydrolyseerde*) voedingseiwitten (zoals bijvoorbeeld koemelkeiwit) worden opgenomen in het bloed. Als deze worden opgenomen in het bloed, worden die eiwitten meestal aangevallen door het afweersysteem, want het afweersysteem herkent deze eiwitten niet. Dus worden antistoffen aangemaakt en deze antistoffen worden ingezet om de "lichaamsvreemde" eiwitten aan te vallen. Door het produceren van deze antistoffen, krijgt men allergische reacties.
De tweede keer en alle volgende keren dat je kind onverteerd koemelkeiwit (om bij het voorbeeld te blijven) binnenkrijgt, herkent het afweersysteem de eiwitten wel, en worden meteen weer antistoffen aangemaakt om het eiwit aan te vallen, waardoor er opnieuw een allergische reactie optreedt.
* Gehydrolyseerde eiwitten zijn eiwitten die zodanig klein zijn gemaakt dat het lichaam ze niet herkent als koemelkeiwit. Het zijn dus geen hele eiwitten, maar hele kleine stukjes, waardoor ze niet meer herkend worden als "gevaarlijk" en zo worden ze niet aangevallen. Als je kindje dus een koemelkallergie zou ontwikkeld hebben, kan je ze het beste borstvoeding of een hypoallergene melk (op basis van eiwithydrolysaat) geven.
En toch, je kan niet alles controleren..
Natuurlijk kan het zijn dat je kindje toch allergieën krijgt, ondanks dat je er alles aan gedaan hebt om dit te voorkomen. Dat is nu eenmaal zo.. Allergieën zijn iets van deze tijd, dus ja..
Maar als je het kan voorkomen, door bijvoorbeeld 6 maand exclusief borstvoeding te geven, en dan pas te starten met vaste voeding, dan heb je al heel veel gedaan om eventuele allergieën te vermijden. En daarom dat dit ook voornamelijk wordt aangeraden aan ouders die zelf allergisch zijn. Daarom is dit ook aan mij aangeraden. Belangrijk is uiteraard wel dat je zelf evenwichtig en volwaardig eet.
Voedselintroductieschema
Er zijn nog regeltjes waar je je kan aan houden, vooral als je zelf, of je man, of je eventuele andere kindjes allergisch reageren op bepaalde stoffen. Dat houdt bijvoorbeeld in dat je geen aardbeien geeft aan je kindje jonger dan 12 maanden.
Hier is een link naar een superhandig voedselintroductieschema: http://www.borstvoeding.com/files/introductieschemaV7.pdf, geschreven door Stefan Kleintjes, kinderdiëtist. Daarin staat op welke leeftijd je welke voeding mag geven. Er is ook een app voor gemaakt (Graphico voor iPhone), die heb ik gedownload voor 1,79 euro (maar het is het echt waard) en zo heb ik de lijst altijd bij me.
Afbeeldingen uit Graphico:
Stefan Kleintjes zegt zelf dat dit voedselintroductieschema maar een voorbeeld is, en niet de waarheid.
Tja, vroeger werd daar allemaal geen rekening mee gehouden. Baby'tjes kregen zelfs rauwe koemelk als zuigeling, wat nu volledig uit den boze is. Maar toen was alles ook veel natuurlijker en gezonder. Met alle vervuiling tegenwoordig worden allergieën veel frequenter (wie heeft dat tegenwoordig niet?!), en dus heeft de wetenschap uitgezocht hoe je de kans op extra allergieën (voedselallergieën) kan verkleinen..
Veel succes ermee!
Kamp jij ook met dit probleem?
Heeft je kindje al allergisch gereageerd op iets?
Ga dan zeker bij een dokter ten rade!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten