donderdag 4 april 2013

Reflux en de diagnose

Dokters en hun reflux-diagnose
Tegenwoordig zijn dokters voorzichtig met de diagnose "reflux" te stellen.
Het is immers normaal dat een baby'tje wat melk teruggeeft, en gezien dokters zich enkel kunnen baseren op de informatie (hoeveel geeft hij over? hoe vaak? ...) van de ouders, is het dus niet evident de diagnose te stellen zonder de onderzoeken te doen. Als eerste snelle check zullen dokters vaak kijken of de baby een witte tong heeft, omdat dat een van de duidelijkste aanwijzingen van reflux kan zijn.

Een baby kan reflux hebben, als er maagzuur op regelmatige basis terug naar boven komt. Dit kan veroorzaakt worden door melk (zowel moedermelk als flesvoeding), en fruit- en groentepap. Als het maagzuur regelmatig naar boven komt, kan de slokdarm aangetast worden en zelfs "verbranden", wat dus resulteert in pijn. Hoe vind jij het om met "het zuur te zitten"?
Veel baby'tjes hebben ook verborgen reflux. Dat houdt in dat ze het maagzuur terug inslikken. Daardoor wordt deze vorm van reflux in het begin soms niet opgemerkt.

Enkele belangrijke symptomen van reflux zijn:
- veel teruggeven
- veel huilen
- veel hoorbaar liggen slikken
- niet graag neerliggen, maar willen rechtgehouden worden
- slecht slapen
Het kan dus zwaar en moeilijk zijn om een baby'tje met reflux tevreden te stellen!

Het is heel snel gezegd dat een baby'tje last heeft van teruggeven, of last heeft van krampjes, maar om 100% zeker te zijn dat ze reflux hebben, kunnen dokters eerst testen afnemen, waaronder een gastroscopie, 24u-observatie met pH-metrie, enzovoort.. Uiteraard doen ze niet alle testen bij alle kindjes, en bij Finn hebben ze zelfs geen enkele test gedaan.

Nauwelijks last voor Finn! :)
Waarom niet, is eenvoudig te antwoorden: Finn had er eerst helemaal geen last van. Ja, zijn melk (moedermelk) kwam terug en liep uit zijn mondje. En ja, dan moest mama of papa zich reppen met tetradoeken, slabbetjes, verse kleertjes.. En ja, dat is allemaal niet evident als je beiden nét opgekleed bent en klaar staat om naar naar een feest te vertrekken, en dan plots hang je beiden onder de zure melk
Maar Finn moest altijd lachen! Hij vond het blijkbaar leuk dat hij van die zure melk af was! ;)

Gezien hij vaak lachte, en eigenlijk enkel af en toe huilde door het ongemak, hebben we Finn nooit medicatie hiervoor gegeven. Twee dagen hebben we hem een paar keer Gaviscon siroop gegeven: 1,5ml op zijn tuutje (want in het spuitje vond hij dat maar niets!). Hij had toen immers wél last, dachten we, en de vroedvrouw-aan-huis Sabine heeft dit bevestigd. Dus zij stelde voor om Gaviscon te geven als we zagen dat hij er last van ondervond.

Méér dan 3u per dag huilen.. 
De kinderarts zegt dat het teveel is als een baby'tje meer dan 3u weent per dag. Dan heeft hij of zij echt last van iets. Finn doet dit helemaal niet. Dus waarom zouden we hem dan moeten medicatie geven? (behalve de Gaviscon-siroop bij last uiteraard..) Ik heb wel een voorschrift gekregen van de KA voor Omeprazole, voor het geval dat hij er wel teveel last van zou krijgen.
Als ik kijk naar de bovenstaande symptomen, huilt hij misschien 1,5u op een dag (en dat is al heel ruim gerekend!), en hij slaapt ook redelijk goed. De rest is wel van toepassing bij Finn. Maar zolang Finn lacht, valt het allemaal nogal mee.

Reflux is géén lachertje!
Ik weet dat er véél kindjes zijn die erge reflux hebben! Ik zeg ook altijd dat Finn "een beetje last heeft van reflux". Finn ligt niet te krijsen van 's ochtends tot 's avonds, hij komt heel goed bij, hij is een redelijk rustige baby, en eigenlijk ook een happy baby. Dus we mogen echt niet klagen!

Steun dus de mama's en papa's die een echte reflux-baby hebben, want zij hebben het echt niet gemakkelijk! Al is het maar eens babysitten zodat de mama (en papa) eens wat me-time hebben, en eens kunnen bekomen.. Dit berichtje schrijf ik ook louter om te informeren, en om alle mama's en papa's te steunen die het moeilijker hebben!

Morgen schrijf ik een artikel over medicatie en hulpmiddeltjes bij reflux!
--> http://dreamymama.blogspot.be/2013/04/wat-te-doen-bij-reflux.html
Laat hieronder zeker een berichtje na als je zelf ook hiermee te maken hebt (gehad)..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten