zaterdag 2 februari 2013

Finn is al twee weken oud!

Amaai, het gaat snel. Veel te snel, vind ik zelf. 
Finn is namelijk al twee weken oud! En groeien dat hij doet! 

Op de foto's die we twee weken geleden namen van hem, ziet hij er nog zo klein en frêle uit.. En nu! Nu ziet hij er al een ferm baasje uit, met veel macht in zijn lijfje, met grote ogen die alles nauwkeurig gade slaan, en vooral: met een eigen willetje..

Zijn schedelomtrek is al een cm groter geworden (van 35,7 cm bij de geboorte op 19 januari, naar 36,6 cm afgelopen woensdag 30 januari), en we zijn er zeker van dat hij ook in lengte al gegroeid is.. Hij kan in zijn eerste outfits al niet meer!

Kind & Gezin
Dinsdag hebben we de eerste consultatie bij Kind & Gezin. Kathleen van Kind & Gezin heeft ons eerst bezocht in het ziekenhuis, om haar hele uitleg te doen (en wow, die vrouw kan nogal vertellen hoor!), en afgelopen woensdag heeft ze het eerste huisbezoek bij ons gedaan.. Dat moet binnen de twee weken na de geboorte gebeuren, volgens het boekje van Kind & Gezin. Toen heeft ze hem o.a. gewogen en zijn schedelomtrek gemeten.

bron: http://www.kindengezin.be/

Tijdens de eerste consultatie - waar wij dus op het consultatiebureau van Kind & Gezin verwacht worden - zal Kathleen een gehoortest van Finn afnemen. Die gehoortest wordt blijkbaar op 3 weken oud afgenomen. Kathleen vertelde dat dit wordt gedaan met elektroden op zijn hoofdje, maar meer daarover dinsdag! Ze zal normaal gezien hem ook wegen, meten en verder evalueren.

Gewicht van een baby'tje
Van een baby'tje dat twee weken oud is, wordt verwacht dat hij/zij terug zijn/haar geboortegewicht haalt.
Het is algemeen geweten dat een pasgeborene altijd afvalt na de geboorte. Maar maximum mogen ze 10% van hun gewicht verliezen.

Bij Finn was het kantje boordje: hij woog de dag voor we naar huis mochten, slechts 20g meer dan dat minimum (Finn woog toen 3680g, dat was op zijn laagste gewicht). Gelukkig was zijn gewicht gestegen op de dag dat we naar huis mochten! En sindsdien is het blijven stijgen, en inmiddels zit hij al een stuk boven zijn geboortegewicht!

In het ziekenhuis rekenen ze de dag van de geboorte als dag 0. En zo zijn we vandaag dus dag 14.
Op dag 9 (28 januari) woog hij al 4150g, wat 80g meer is dan zijn geboortegewicht!
Op dag 11 (30 januari) woog hij 4220g, wat al 150g meer is!
En zoals hij drinkt, zal het vandaag wel nóg meer zijn!!
Als mama ben ik héél blij en opgelucht dat hij nu goed drinkt, en goed bijkomt, want als dat niet zo is (en in de eerste week was het dus niet zo) voel je je echt heel onzeker.. Je vraagt je zelfs af of je wel een goede mama bent omdat je zo graag borstvoeding wilt geven aan je kindje, terwijl je kindje duidelijk niet bijkomt.. Maar meer daarover in volgende posts!

Navelstreng is weg!
Vandaag is trouwens het laatste stompje van de navelstreng eraf gevallen!
En ooohh, zo'n mooi naveltje dat hij heeft nu! Zo schattig..

En tegelijkertijd is het een beetje een dubbel gevoel. De navelstreng was wel allang doorgeknipt (eretaak van de papa!), maar nu zie je niets meer van dat stukje dat Finn en mij 9 maanden lang met elkaar heeft verbonden.. En dan krijg ik natuurlijk tranen in de ogen als ik daaraan denk, emo-mama dat ik ben..
Hij is nu echt aan zijn leven begonnen, als een flink kereltje, en zijn papa en ik kunnen hem nu alleen maar omringen met alle liefde die we hebben en hopen dat hij vol vertrouwen en liefde zijn weg in het leven vindt..
Tja, ik heb jullie gewaarschuwd he, DreamyMama is emo-mama.. :)

Morgen is het zondag! Finn en ik gaan er een gezellige mama-en-zoon-dag van maken: 's ochtends mag hij bij mama in bed, in de voormiddag krijgt hij een lekker badje (en genieten dat hij daarvan doet!), en de hele dag krijgt hij alle aandacht van mama!
Liever te veel dan te weinig liefde, zeg ik dan! ;)

Genieten jullie ook maar van jullie zondag!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten